Husensjö park är en plats för alla oavsett ålder eller behov. En plats där vi kan mötas, sinnen stimuleras, minnen väckas till liv eller rent av skapa nya.

Denna plats har blivit möjlig att göra genom ett samarbete mellan dagverksamheten vid Ludvikagatan, förskolorna i området, förvaltningarna i vår stad, Forsknings och utvecklingsenheten för social hållbarhet samt akademin.

Tack till alla er som gjort detta möjligt genom att dela era tankar och erfarenheter med oss.

1. Välkommen

Hej och välkomna till denna rundtur på Husensjö, där vi stillsamt ska strosa mot målet som är Minnenas och kunskapens trädgård.

Bakom oss har vi två höghus och bakom dessa ligger Rosengårdens centrum.

Om ni blickar framåt mot gång och cykelbanan ser ni rödmålade lyktstolpar som kommer att följa er fram till parken.

När vi rustade upp denna gångväg tänkte vi mycket på att underlätta orienteringen fram till Minnenas och kunskapens trädgård. Då med fokus på dem som har en kognitiv funktionsnedsättning.  Vi har därför valt att färgsätta lyktstolparna för att de ska visa vägen. De fungerar som ledmarkeringar längs med gångvägen.

Längs gångvägen fanns redan från början många stora stenar som ett återkommande element. Vi har i upprustningen lagt dit ännu fler stenbumlingar för att tydliggöra riktningen.

Vårt mål har även varit att när man går längs med gångvägen ska man hela tiden kunna se till nästa sittplats.

2. Nya sittgruppen

Här kan du stanna till och vila benen en stund. Runt borden finns även plats för att köra in sin rollator, rullstol eller barnvagn. Markbeläggningen, detta ljusa stenmjöl, är anpassad för att du lätt ska kunna ta dig fram med såväl rullstol och rollator som barnvagn. Vi valde ett extra ljust stenmjöl för att det ska upplevas tryggt att gå på även för personer med kognitiv sjukdom.

Det finns även en bänk på andra sidan gången om du vill sitta lite mer för dig själv.

Idag finns här på området en stor variation av boendeformer från småhus till flerbostadshus och även en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. Det finns även en variation av ålder, etnicitet, utbildning och inkomst. Majoriteten som bor här är dock äldre, mellan 65-79 år.

Vi valde att arbeta med just detta område på grund av detta och en annan viktig del är att det finns en dagverksamhet i området för personer med kognitiv sjukdom.

Efter pausen är det dags att gå vidare mot nästa stopp.

3. Stenkonst

Har vi hamnat på Afrikas Savann?

Konstverket tillhör Helsingborgshem och är gjort av Helsingborgskonstnären Karl Bertil Nilsson i samband med att området byggdes.

Ser du de olika djuren? (Konstpaus  –), lejon, elefant, giraff och krokodil.

Helsingborgshem har rustat upp denna plats i samband med tillkomsten av Minnenas och kunskapens trädgård. De utgick från konstverket och temat på trädgården.

Ni kanske såg att vi passerade ett antal målade stenar längs med gångvägen? Det är ett samarbete mellan dagverksamheten och förskolorna i området som tillsammans med en scenograf har fått smycka stenarna.

Stenarna målades inför invigningen av Husensjö park i maj 2022.

Nästa stopp är den välbesökta lekplatsen.

4. Lekplatsen

Denna lekplats är flitigt använd av både de som bor här och av förskolorna i området.

Tittar du snett till höger skymtas en skatepark som Helsingborgs stad anlade under åren 2020/2021.

Genom att anlägga gångvägen över gräsytan har tillgängligheten ökat, tidigare sneddades det över gräset. Det finns även ett LSS-boende i närheten som använder lekplatsen emellanåt. De har tidigare kört över gräset med rullstol men nu blir det enklare för dem.

Den yta vi står på kallas för stenmjöl och det var väldigt viktigt för oss att få rätt färg på denna gång. En ljus gångväg upplevs trygg och välkomnande till skillnad från en som är mörkare än intilliggande ytor som kan upplevas som hål eller stup för personer med kognitiv sjukdom. Efter tre olika prov på stenmjöl bestämde vi oss för denna som vi är väldigt nöjda med.

Nu tar vi sikte på Minnenas och kunskapens trädgård. Området var från allra första början en sjö, där av namnet Husensjö. Under en period var hela området ett koloniområde med odlingslotter. Kring 1950-1960 började man bygga bostadshus på den gamla kolonimarken och bostadsområdet vi ser idag började växa fram.

5. Minnenas och kunskapens trädgård (står vid skylten)

Minnenas och kunskapens trädgård är gestaltad av landskapsarkitekt Paulina Svenstrup och är uppdelad i tre karakteristiska delar: Sinnesträdgården, Fruktlunden och Skogen.

För att hamna rätt i utformningen tog vi redan tidigt hjälp av personer med kognitiv sjukdom och anhöriga som vid flera tillfällen träffades på den blivande platsen i parken för att utforska miljön, visa på möjligheter men också hjälpa oss att undvika brister.

Bland annat har det provats ut var sittplatserna bäst ska placeras.

Vi har även fått in synpunkter från personerna via dagböcker där de delat med sig om tankar och minnen av trädgårdar. Till sin hjälp fick alla vars en sinnesbox.

Denna grupp har bestämt färgsättning och en del av växtvalet.  Det fanns en gemensam önskan om, jag citerar, ”varma färger, gult, rött och orange är lätt att upptäcka och gör en glad”.

Resultatet blev konceptet: det glada 60-talet. Inspiration hämtades från en tapet (som ni kan se på skylten). Att det blev 60-tal har med våra deltagares ålder att göra. Många beskrev sina trädgårdar och upplevelser av grönska under tiden då de var unga vuxna, samt att det var vid detta årtionde som mycket bebyggelse i området började växa fram.

Ta gärna en stund och läs texten på skylten innan du går vidare.

Och nu är det dags för husesyn…..

6. Sinnesträdgården

Minnenas och kunskapens trädgårds, första del som vi står vid nu är Sinnesträdgården. Här har vi satsat allt på 60-talet och försökt skapa ett vardagsrum med de ikoniska bumlingarna. I vardagsrummet händer det att du kan lyssna på lite musik från den tiden som kommer från en av bumlingarna…. En slagdänga eller två.

Från den andra bumlingen spelas det naturljud.

Trafikbuller var en faktor som vi kände till och därför valde vi att arbeta med ljudinstallationer på platsen var för att minska störningen från trafiken.  Därigenom upplevs ljudnivån som mer trivsam och rofylld.

Här i Sinnesträdgården finns det upphöjda växtbäddar, så att tillgängligheten till natur och grönska ökar även för den som har svårt att böja sig ner för att dofta på blommorna och för alla de barn som besöker platsen.

Vi har varit väldigt noga med att bevara de befintliga fruktträden som ger platsen sin unika karaktär. Träden har därför varit styrande i hur vi har placerat och formgivit denna plats. Här finns också gott om sittplatser.

I planteringarna finns det tre fågelbad för att få in elementet vatten. Blommorna i planteringarna kommer att växla efter säsong

Bakom soffan finns ett bokskåp där du kan låna en bok att läsa under tiden du är i parken eller ta med dig hem. Du får gärna själv lägga dit en bok som andra kan låna. Detta var en funktion som fanns och fungerade bra redan innan upprustningen. Men bokskåpet har gått från att ha varit ett slitet elskåp till att uppgraderas till en skänk i vardagsrummet.

Nu går vi vidare till Fruktlunden

7. Fruktlunden

I Fruktlunden finns mycket ätbart som du gärna får smaka på.  Här finns även möjlighet att grilla.

Under spaljén, gjord av lärkträd, finns det plats för många att sitta och äta och dricka medhavd matsäck.

Den stora gräsmattan inbjuder till lek och spel eller andra tillfälliga event.

Redan tidigare fanns en aktiv grupp som träffats på platsen för att grilla och odla. Vi ville bevara den funktionen och gärna förfina den möjligheten för att skapa ännu mer aktivitet och möten. En önskan som framkom från flera håll var att det skulle finnas utrymme att sitta många tillsammans, lite skyddat.           

Härifrån drar vi oss mot Skogen

8. Skogen

Från början fanns här bara en upptrampad stig. Vi har med stor försiktighet för den befintliga naturen velat göra denna del tillgänglig för alla att besöka. I Skogen kan du njuta av vindens sorl genom trädkronorna och finna ro i naturen…..

Det första du eller ni ser till vänster är stockar och stenar……… en magnet för barnen….och en chans för rörelse och utmaning.

Följ slingan runt de stora träden, och njut av naturens skiftningar.

Precis innan basketplanen går det att vika av till höger och ta sig ut till gång och cykelbanan mot Jönköpingsgatan.

Det går lika bra att följa stigen tillbaka till Fruktlunden och Sinnenas trädgård.